Bishop's Stortford

A single storey residence by a noted Cambridge architectural practice was in need of tender loving care to bring it in to the 20th century whilst retaining the character that attracted the owners in the first place.

The house had low, dark timber boarded ceilings throughout the main spaces which also faced south, but due to the low height of the rooms, a canopied entrance and the particular location, these spaces felt dark and a little oppressive whereas the owners wished for a light, family friendly space open to the outside. The only available space to build was to the rear of the property, on the northern side - not the immediate choice for providing sun filled spaces.

The solution was add a small area to the footprint of the house at the rear, but also add a clerestory light over a new family room on the northern side, with lower alcove spaces containing the kitchen and dining areas formed within areas that remain under the original roof. This new space looks out on to a small, sun filled courtyard and the garden rising to the north. To complete the scope of work, a new master bedroom suite was tucked in to the slope of the garden on the opposite side of the courtyard.

 

More in this category: « Chelmsford Farnham »