Farnham

The house constructed in the 1960s and had remained almost untouched since.

We rebuilt a 'one and a half' storey section of the original house upward to accommodate full bathrooms and a new double height entrance space. The new roof to this part matches and runs parallel to the original roof. The new hallway is flooded with light from above and contains a recessed front door beneath a corner window on the first floor which together clearly signal the entrance. Environmentally, the double height hallway enhances natural ventilation of the house, keeping it cool in summer.

The ground floor plan of the house was rationalised to provide studies overlooking the front garden while a new kitchen relocated in close proximity to the living and dining areas, overlooking the garden. Upstairs, the bedrooms were retained much as found, although the master bedroom swapped ends of the house to permit easy access to an en-suite bathroom. This bathroom and the WC take advantage of the height of the roof space to create interesting volumes and gain light from above.

More in this category: « Chelmsford Radlett »